Sınav Stresi

Sınav zamanı giderek yaklaşıyor ve sınav stresi seviyemizde gittikçe artıyor.Acaba yapabilecek miyim?, Sorular çok zor olursa?, Ya bildiklerimi unutursam? Ya o gün sınava geç kalırsam?….. o kadar çok kaygı içeren düşünceler doluyor ki zihnimize ders çalışamaz oluyoruz.

Haydi bu konuda konuşalım biraz.Kaygı duyduğumuz üzerinde sınav stresi oluşmasına sebep olan bir konuyu düşün ve sınav stresi düzeyinin, üzerindeki etkisini 1 ile 10 arasında puanlayın. 1 en az 10 en fazla olacak şekilde.Ben birini örrnek olarak ele almak istiyorum. Bu sınav stresi yüzünden soruları yapamayacağım karnıma ağrılar giriyor.

Bu düşüncenin üzerimizde yarattığı etki 8 olsun.Öncelikle yapacağımız şey sınav stresi ifadesini olumlu bir şekilde ifade etmek olacak.Peki sınav stresi yaşamak istemiyorum yerine olumlu bir şekilde tanımlarsak tam olarak ne olmasını istiyorsun?Düşünelim biraz sınav stresi yerine geçebilecek olumlu ifade ne olur?. Sınav stresi yaşamak istemiyorum yerine ne diyebiliriz? Sınav stresi dediğimizde aklımıza gelen olumsuz durumlar yerine ne gelmesini istiyoruz.Bunu kendi isteğimize göre oluşturalım.Herkesin sınav stresi farkı şekillerde ortaya çıkar, bu yüzden olumlu ifadenin size özgü olması çok önemlidir.

Sınavda rahat olmak istiyorum diyebiliriz

Rahat olmak ifadesi olumlu bir ifadedir ve beynimizi bu yönde yeniden programlayabiliriz.Şimdi rahat olduğumuz durumları düşünelim ne yaparken rahat oluyorsunuz Bunu nasıl başarıyorsunuz? Aynı sistemi sınavda rahat olmak isteğinize uyarlarsanız nasıl olur? Şimdi bunu hayal edelim.Zihnimiz hayal ile gerçek arasındaki farkı bilmez.Zihin ekranımızda sınavda rahat olan kendimizi görelim.Tam olarak nasıl görünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz? Bunu tanımlayalım. Kendimize NASIL başardın sorumuzu soralım ve bu adımları yazalım.Şimdi , yeniden stresli olma durumunun üzerimizdeki etkisini puanlayalım.Başta 8 demiştik. bu uygulamadan sonra yapabildiğimizi gördüğümüzde ve nasıl yapacağımızı planladığımızda bu etki düşecektir.Örneğin 4 düzeyine düştü diyelim.Bu benim için yeter mi diye soralım kendimize.Daha sonra gelecekte bir zamanda örneğin bir ay sonra sınavda rahat olan kendimizi zihin ekranımızda görelim. her şeyin yolunda olduğunu ve sınav stresinin yerine sınavda rahat olduğunuzu görün.

Bundan sonrasında yapacağımız şey sınav stresinin yerine koyduğumuz, sınavda rahat olma adımlarını tek tek yerine getirmek olacak. Bunu yaptığımızda artık sınav stresi yaşamayacak ve sınavda rahat olacağız.

Bu uygulamanın bir koçluk seansıyla yapılması profesyonel bir koç eşliğinde olması çok daha etkili olacaktır. Profesyonel bir koç kişiye özgü yaklaşımı ve güçlü sorularıyla onun yolunda ilerlemesine yol arkadaşlığı yapar. Burada anlattıklarım buz dağının küçücük birer parçasıdır.Zihnimiz derinlemesine giden dev bir buz dağıdır. Onun kapılarını aralamak, ince ince dokunmak kişiye özgü yaklaşımlarla daha etkili olacaktır. Koçluk size günde şu kadar soru çözmelisin diyen, hadi çözdün mü bakayım daha çok çalış diyen bir yaklaşım değildir. Koçluk size ne yapmanız gerektiğini söylemez. Profesyonel bir koç kişinin farkındalığının artmasında ve kendi özünü, kendi doğrularını bulmasında güçlü sorular ve tekniklerle destek sağlayan bir profesyoneldir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*