
Manyetik Alan Mıknatıslar Soru Çözüm Videosu: Demir, nikel, kobalt gibi maddeleri çekebilen maddelere mıknatıs denir. Mıknatıslar doğal olarak bulunabileceği gibi yapay olarak da elde edilebilirler. Mıknatıstan etkilenen maddelere manyetik maddeler, etkilenmeyenlere ise manyetik olmayan maddeler denir. Maddelerin mıknatıstan etkilenip etkilenmemeleri bağıl manyetik geçirgenliklerine bağlıdır. Mıknatısların kutupları iki adettir. Kuzey ve güney olmak üzere N ve S Mıknatısların kutupları olarak kullanılır. Manyetik Alan Mıknatıslar Soru Çözüm Videosu içeriğinde bir iple tavana ya da yatay düzlemde karşılıklı olarak bulunmakta olan mıknatısların birbirlerine uyguladıkları kuvvetleri ve ip gerilmelerini bulacaksınız.
Manyetik Geçirgenlik
Bir ortamda bulunan maddeler yapılarına göre şekildeki gibi ortamdaki manyetik alanı sıkıştırarak ya da seyrekleştirerek üzerlerinden geçirirler. Buna manyetik geçirgenlik denir.
Bir maddenin manyetik geçirgenliğinin, ortamın manyetik geçirgenliğine oranı bağıl manyetik geçirgenliği verir.
Bağıl manyetik geçirgenliği 1’den çok büyük olan maddelere ferromanyetik maddeler denir. Demir, nikel, kobalt buna örnektir.
Bağıl manyetik geçirgenliği 1’den az büyük olan maddelere paramanyetik maddeler denir. Alüminyum ve platin buna örnektir.
Bağıl manyetik geçirgenliği 1’den küçük olan maddelere diyamanyetik maddeler denir. Bakır ve gümüş buna örnektir.
Mıknatısın Kutupları
Bir mıknatısın manyetik alan şiddetinin en şiddetli olduğu yer bu mıknatısın kutuplarıdır. Şekilde görüldüğü gibi bir mıknatıs N ve S olmak üzere iki farklı kutuptan oluşur. Tek kutuplu mıknatıs elde edilemez. Şekildeki gibi bir mıknatıs ikiye bölünürse, iki küçük mıknatıs elde edilir.

Mıknatısların Manyetik Alan Çizgileri
Bir cam levhanın üzerine demir tozları serpildikten sonra altına mıknatıs yaklaştırıldığında demir tozlarının dizilişi Şekil-I’deki gibi olur. Bunun nedeni mıknatısın manyetik alanıdır. Mıknatısın manyetik alan çizgilerinin Şekil-II’deki gibi N kutbundan çıkarak S kutbuna giren kapalı halkalar biçiminde olduğu kabul edilir.

Mıknatısların Birbirine Uyguladığı Kuvvet
İki mıknatısın manyetik kutupları karşı karşıya getirildiğinde, Coulomb kuvvetine benzer bir kuvvetle aynı kutuplar birbirini iterken, zıt kutuplar birbirini çeker. Bu itme ya da çekme kuvveti mıknatısların kutup şiddetleriyle doğru orantılı, aralarındaki uzaklığın karesiyle ters orantılıdır. Buna göre, zıt kutupları karşı karşıya getirilen iki mıknatısın manyetik alan çizgilerinin görünümü Şekil-I’deki gibi olurken, zıt kutupları karşı karşıya getirilen iki mıknatısın manyetik alan çizgilerinin görünümü Şekil-II’deki gibi olur.

İlk yorum yapan olun