Yeni üçüncü tip bir süpernova keşfedildi. Elektron yakalama süpernovası olarak kendisinden söz edebiliriz. Uluslararası gökbilimciler ekibi yeni bir süpernova türünün ilk örneğini gözlemledi. Kırk yıl önce yapılan bir öngörüyü doğrulayan keşif yıldızların yaşamı ve ölümü hakkında yeni görüşlere yol açabilir. Çalışma 28 Haziran 2021’de Nature Astronomy‘de yayınlandı.
Davis, California Üniversitesi’nde fizik ve astronomi profesörü ve 2018zd süpernovasını keşfeden ve tanımlayan ekibin bir üyesi olan Stefano Valenti, “Astronomideki ana sorulardan biri yıldızların nasıl evrimleştiğini ve nasıl öldüğünü karşılaştırmaktır.” dedi. “Hala eksik olan birçok bağlantı var bu yüzden bu çok heyecan verici.
Bilinen iki tür süpernova vardır. Güneşimizin kütlesinin 10 katından daha büyük olan bir yıldızın yakıtı bittiğinde ve çekirdeği çökerek bir kara delik veya nötron yıldızına dönüştüğünde süpernova meydana gelir. Bir beyaz cüce yıldız – güneş kütlesinin sekiz katına kadar bir yıldızın kalıntıları – patladığında bir termonükleer süpernova meydana gelir.
1980’de Tokyo Üniversitesi’nden Ken’ichi Nomoto, elektron yakalama süpernovası olarak adlandırılan üçüncü bir türü öngördü.
Çoğu yıldızı kendi yerçekimleri altında çökmekten alıkoyan şey merkez çekirdeklerinde üretilen enerjidir. Bir elektron yakalama süpernovasında, çekirdeğin yakıtı bittiğinde, yerçekimi çekirdekteki elektronları atom çekirdeğine zorlayarak yıldızın kendi üzerine çökmesine neden olur.
Önceki Spektrumdan Oluşan Kanıtlar
Supernova 2018zd, patlamadan yaklaşık üç saat sonra, Mart 2018’de tespit edildi. Hubble Uzay Teleskobu ve Spitzer Uzay Teleskobu’ndan alınan arşiv görüntüleri, patlamadan önceki yıldız olması muhtemel soluk bir nesneyi gösterdi. Süpernova, NGC2146 galaksisinde ve yaklaşık 31 milyon ışık yılı uzaklıkta, Dünya’ya nispeten yakındır.
UC Santa Barbara ve Las Cumbres Gözlemevi’nde yüksek lisans öğrencisi olan Daichi Hiramatsu liderliğindeki ekip, iki yıl boyunca süpernova hakkında veriler topladı. Valenti ve lisansüstü öğrencileri Azalee Bostroem ve Yize Dong da dahil olmak üzere UC Davis’ten gökbilimciler, patlamadan iki yıl sonra süpernovanın spektral analizine bir katkıda bulundular; bu, 2018zd’nin bir elektron yakalama süpernova olduğunu gösteren kanıtlardan biri.
Bostroem, “Yükselişini ve solmasını takiben gerçekten mükemmel, gerçekten eksiksiz bir veri setimiz vardı” dedi. Bu, W.M.’deki 10 metrelik teleskopla toplanan çok geç verileri içeriyordu. Dong, Hawaii’deki Keck Gözlemevi’ni ekledi.
Teori, elektron yakalama süpernovalarının yıllar sonra alışılmadık bir yıldız kimyasal spektrum göstermesi gerektiğini düşünüyor.
Valenti, “Gözlemlediğimiz Keck spektrumları, SN 2018zd’nin bir elektron yakalama süpernovası olmak için en iyi adayımız olduğunu açıkça doğrulamaktadır.” dedi.
Geç spektrum verileri bulmacanın tek parçası değildi. Ekip, süpernova hakkında yayınlanmış tüm verileri inceledi ve bazılarının elektron yakalama süpernovaları için öngörülen göstergelerden birkaçına sahipken, yalnızca SN 2018zd’nin altısının tümüne sahip olduğunu buldu: Süper-Asimptotik Dev Dal (SAGB) tipinde görünen bir ata yıldız; güçlü süpernova öncesi kütle kaybı; olağandışı bir yıldız kimyasal tayfı; zayıf bir patlama; az radyoaktivite; ve nötron açısından zengin bir çekirdek.
“’Bu tuhaf şey ne?’ diye sorarak başladık. Sonra SN 2018zd’nin her yönünü inceledik ve hepsinin elektron yakalama senaryosunda açıklanabileceğini fark ettik,” dedi Hiramatsu.
Yengeç Bulutsusunun Oluşumu
Yeni keşifler, geçmişin en ünlü süpernovasının bazı gizemlerini de aydınlatıyor. Milattan sonra 1054‘te Samanyolu’nda bir süpernova meydana geldi. Çin kayıtlarına göre o kadar parlaktı ki gündüz 23 gün, gece ise yaklaşık iki yıl görülebiliyordu. Ortaya çıkan kalıntı – Yengeç Bulutsusu – ayrıntılı olarak incelenmiştir. Daha önce bir elektron yakalama süpernovası için en iyi adaydı, ancak bu kısmen belirsizdi çünkü patlama yaklaşık bin yıl önce gerçekleşti. Yeni sonuç, Yengeç Bulutsusu ‘nu oluşturan olayın bir elektron yakalama süpernovası olduğuna dair güveni artırıyor.
“Meslektaşlarım ve benim 40 yıl önce var olduğunu ve Yengeç Bulutsusu ile bir bağlantısı olduğunu tahmin ettiğimiz elektron yakalama süpernovasının nihayet keşfedilmiş olmasından çok memnunum. Bu, gözlemler ve teorinin birleşiminin harika bir örneği, ”diyor mevcut makalenin de yazarı olan Nomoto.
Kaynak: Scidaily’den alınmıştır.
İlk yorum yapan olun