Kuantum Mikroskop

CSIRO ScienceImage 6743 SEM Cryptophyte
CSIRO ScienceImage 6743 SEM Cryptophyte

Büyük Bilimsel Sıçrama: İmkansızı Görebilen Kuantum Mikroskop Oluşturuldu. Queensland Üniversitesi araştırmacıları büyük bir bilimsel buluşa imza attılar. Görülmesi neredeyse imkansız olan  ve biyolojik yapıları ortaya çıkarabilen bir kuantum mikroskobu yarattılar. Bu buluş biyoteknolojideki uygulamaların yolunu açmakla kalmayacak ve bunun çok ötesine giderek navigasyondan tıbbi görüntülemeye kadar uzanan alanlarda kullanım alanı bulabilecek. Mikroskop, Einstein’ın “uzaktan ürkütücü etkileşimler” olarak tanımladığı bir etki olan kuantum dolanıklık biliminden güç alarak bilim insanlarının araştırma yapmasında da rol oynayabilecek.

Bilindiği üzere bilimsel araştırmalar da yapılan her yeni buluş diğerlerinin de tetikleyicisi yani ateşleyicisi olmakta. Bu olağandışı gelişme hakkında  da Profesör Bowen’da aynı şeyleri ifade etmekte. İfadesinde “Bu atılımın , navigasyon sistemlerinden MR görüntüleme cihazlarına kadar bir sürü yeni yeni teknoloji de çığır açabilir” demekte diye ekliyor.

“Kantum Dolanıklığının bu devriminin kalbinde yattığı düşünülüyor. Sonunda onu kullanan sensörlerin, kuantum olmayan mevcut teknolojinin yerini alabileceğini gösterdik. Bu heyecan verici – algılama için paradigma değiştiren dolanıklık potansiyelinin ilk kanıtı” diye de ekliyor.

Adsiz tasarim
Grafikerin yeni kuantum mikroskobunun iş başındaki izlenimi. Queensland Üniversitesi

Avustralya’nın Kuantum Teknolojileri Yol Haritasında kuantum sensörlerininin sağlık, mühendislik, ulaşım ve kaynaklarda yeni bir teknolojik yenilik dalgasını oluşturacağı öngörülüyor. Bilim ekibi kuantum mikroskobunun başarısının geleneksel yapı olan ışık temelli mikroskopiye göre “sert bir engel” üzerinden fırlatma yeteneği olduğunu belirtiyor.

Profesör Bowen, “En iyi ışık mikroskopları, güneşten milyarlarca kat daha parlak olan parlak lazerler kullanır, bir insan hücresi gibi kırılgan biyolojik sistemler, içlerinde yalnızca kısa bir süre hayatta kalabilir ve bu büyük bir engeldir. “Kuantum mikroskopumuzdaki kuantum dolanıklığı sayesinde hücreye zarar verilmeden yüzde 35 oranında daha iyi netlik sağlanarak görünmez olabilecek çok küçük biyolojik yapıları görmemize olanak sağlanacak.

Devamında canlı sistemlerin daha iyi anlaşılmasından gelişmiş teşhis teknolojilerine kadar birçok alanda kuantum mikroskopları yer bulabilecek. Profesör Bowen, teknolojide kuantum dolanıklığı için potansiyel olarak sınırsız fırsatlar olduğunu söyledi. “Kuantum dolanıklığı bilgi işlem, iletişim ve algılamada devrim yaratacak şekilde ayarlandı diye de ekliyor.  Bundan birkaç on yıl önce güvenli iletişim geleneksel teknolojilere göre mutlak kuantum avantajının ilk kanıtı olarak gösterildi. “Olası herhangi bir geleneksel bilgisayardan daha hızlı bilgi işlem, iki yıl önce Google tarafından bilgi işlemdeki mutlak avantajın ilk kanıtı olarak gösterilmişti. Yapılan çalışmalar yapbozun son parçasını hissetmekti ve şimdi bu boşluğun kapatıldığını da ifade ediyor.

Daha önce de belirttiğimiz üzere yine bu kanaldan Kuantum Teknolojilerinde ki son gelişmeleri ve son buluşların ne tür yeni teknolojilere imkan sağladıklarına dair çalışmaların içerisinde olmaya devam edeceğiz.

9 June 2021 tarihli Nature Degisinden derlenmiştir..

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*