Newtonun Hareket Yasaları Sürtünme Kuvveti Konu Anlatımı Videosu

Newtonun Hareket Yasaları - Sürtünme Kuvveti

Lise fizik dersi alt konusu olan Newtonun hareket yasaları ve sürtünme kuvveti konu anlatım videosunu izleyin ve yorumlarınızı bizimle paylaşın. Dinamik konu anlatımı ve soru çözümü içerikleri için dinamik ana sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Newtonun Hareket Yasaları  Sürtünme Kuvveti Ne Demektir?

Birbirine temas etmekte olan iki cisim arasında kuvvet varsa ve bu teması cisme uyguladığımız itme veya çekme kuvvetleri ile sağlıyorsak onu temas kuvveti olarak adlandırırız. Normal kuvveti, o yüzeyin açısı ne olursa olsun, kuvvetin daima temas yüzeyine dik olarak etki ettiği anlamına gelir. Buna karşın, bir cisim üzerinde bir yüzey tarafından uygulanan sürtünme kuvveti kaymaya karşı yönünde paralel olarak yüzeyine etki eder. Gerilmiş bir ip tarafından tutturulan bir cisme uygulanan çekme kuvvetine gerilim kuvveti denir.

Newtonun Hareket Yasaları Sürtünme Kuvveti Konu Anlatımı

Örneklerle Anlatım

  • Yer düzlemine paralel olan bir zeminde durmakta olan bir bloğu fırlattığımızda, blok bir müddet sonra blok yavaşlayıp duracaktır. Bu bize blok üzerinde bloğun hızına ters yönde bir ivme olduğunu gösterecektir.Bu durumunda Newton’un İkinci Yasasına göre blok üzerinde yere paralel hızına ters yönde bir kuvvet olması sonucunu doğuracaktır. İşte bu kuvvete sürtünme kuvveti denir.
  • Bloğu zemin üzerinde sabit hızla hareket etmesini sağladığımızda, acaba bloğa uygulanan tek kuvvet uyguladığımız kuvvet midir? Tek kuvvet bizim uyguladığımız kuvvet değildir. Çünkü tek kuvvet sadece bizim uyguladığımız kuvvet olsaydı blok ivmelenmesi gerecekti. Newton’un İkinci Yasasına göre uyguladığımız kuvvete ters yönde bir kuvvet olması gerekmektedir. Bu kuvvetler birbirlerini aynı zamanda dengelemelidir.İşte bu dengeleyici kuvvete de sürtünme kuvveti denir.
  • Ağır bir bloğu ittirdiğimizi düşünelim. Hareket etmeyecektir. Newton’un İkinci Yasasına göre blok üzerinde uyguladığımız kuvvete karşı gelen bir kuvvet daha olmalıdır. Bu ikincil kuvvet uyguladığımız kuvvete ters yönde kuvvetimizle aynı değerde olmalıdır. Bu dengeleyici kuvvette sürtünme kuvvetidir. Bloğu daha büyük bir kuvvetle ittiğimizde, blok yinede hareket etmeyecektir. O halde sürtünme kuvvetinin değeri değişmiştir ve kuvvetler birbirlerini dengelemeye hala devam etmektedir. Kuvveti daha da arttırdığımızda blok kaymaya başlayacaktır. Son durumda sürtünme kuvvetinin maksimum değeri olduğu sonucunu ortaya çıkaracaktır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*