Kuantum Dolanıklığı Başarısında İlk

İlk kuantum dolanıklığı başarısı
İlk kuantum dolanıklığı başarısı

Kuantum Dolanıklığı Başarısında İlk: Kübitlerde depolanan bilginin uzun mesafelere iletimi ve çevrimi yoluyla paylaşıldığı bir ağ olan uygulamasına bir kuantum internet denmektedir. Bu yeni Kuantum teknolojisi ile de yeni bir iletişim çağını başlatılacak veri depolama, hassas algılama ve hesaplama alanlarını üstünlüğü mevcut sistemlerimizle devrim niteliğinde bir farklılık yaratacaktır. İçinde bulunduğumuz 2020 Aralık ayında ABD Enerji Bakanlığı Bilim Dairesi ulusal laboratuvarı olan Fermilab’daki bir grup bilim insanı kuantum interneti gerçekleştirme yönünde önemli bir adım attılar ve Kuantum Dolanıklığı Başarısında İlk oldular.

PRX Quantum‘da dergisinde yayınlanan bir makalede bilim insanları  ekip ilk kez% 90’dan fazla doğrulukla foton kübitlerinin (ışık miktarı) sürekli ve  uzun mesafeli (44 kilometre fiber) ışınlanmasının bir gösterimini sunmuşlardır.

Kübitler yani ışık ya da kuantum bilgileri , son teknoloji ürünü tek foton dedektörleri ve ekipmanlar kullanılarak fiber optik ağı ile ışınlanmıştır.

Fermilab bilim adamı Panagiotis Spentzouris, sonuçların kendilerini çok heyecanlandırdığı ifade etti. Bu teknolojik ilerlemenin küresel ölçekte iletişimi yürütme şeklimizi yeniden tanımlayacak bir başarı olduğunu da belirtti.

Kuantum ışınlanma, kuantum durumlarının iki nokta arasında “bedensiz” aktarımıdır.

Bir kübitin kuantum ışınlanması, iki veya daha fazla parçacığın ayrılmaz bir şekilde birbirine bağlı olduğu kuantum dolanıklığı kullanılarak elde edilir. Aralarındaki mesafe ne olursa olsun iki ayrı konum arasında dolanık bir parçacık çifti paylaşıldığında bu kodlanmış bilgi ışınlanacaktır.

Kuantum Dolanıklığı Başarısındaki Ekipler

Fermilab, AT&T, Caltech, Harvard Üniversitesi, NASA Jet Tahrik Laboratuvarı ve Calgary Üniversitesi’ndeki ortak ekip araştırmacıları iki ayrı sistemdeki kübitleri başarıyla ışınladılar.

Birbiriyle iletişime geçen sistemler Caltech Quantum Ağı(CQNET) ve Fermilab Quantum Ağı(FQNET) idi.

Sistemler, Caltech’in Intelligent Quantum Networks and Technologies tarafından kamu-özel araştırma programı tarafından tasarlanmış ve devreye alınmıştır.

Caltech’te Shang-Yi Ch’en fizik profesörü ve araştırma programı direktörü olan Maria Spiropulu, “Sürdürülebilir, yüksek performanslı ve ölçeklenebilir kuantum ışınlama sistemlerinde bu dönüm noktasına ulaştığımız için çok gururluyuz” demiştir.

“2021’in 2. çeyreğine kadar tamamlama ve sistemin geliştirilmesi ile daha iyi sonuçlar elde edeceklerini umduklarını ifade ettiler.

CQNET ve FQNET kurumları otonoma çok yakın veri işleme özelliğine sahip iki kurumdur.

Hem mevcut telekomünikasyon altyapılarıyla hem de kuantum işleme ve depolama cihazlarıyla uyumludur.

Bilim İnsanları karmaşık kuantum iletişim protokollerine ve temel bilime atıfla, dolanıklık dağılımının doğruluğunu ve hızını iyileştirmek için bunları kullanıyor.

ABD Enerji Bakanlığı’nın Chicago’daki bir basın toplantısında ulusal bir kuantum internet planını açıklamasından bir kaç ay sonra bu başarının elde edilmesi bir tesadüf değildi.

Spentzouris, “Bu gösteri ile Chicago bölgesi metropol kuantum ağının inşasının temelini atmaya başlıyoruz” dedi.

Fermilab Araştırma Direktör Yardımcısı Joe Lykken, “Başarı, bilimde başardıklarımızın çoğunu yönlendiren disiplinler ve kurumlar arasındaki işbirliğinin başarısının bir kanıtıdır” dedi.

Aynı zamanda IN-Q-NET ekibine ve akademi ve endüstrideki ortaklarımıza kuantum ışınlamada türünün ilk örneği olan bu başarı için ayrıca teşekkür ettiğini ifade etti.

Scitechdaily’ den derlenmiştir.

 

 

 

 

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*