Makaralar ve Palangalar Soru Çözüm Videosu: Lise fizik dersi alt konusu olan Makaralar ve palanga konu anlatım videosunu izleyin ve yorumlarınızı bizimle paylaşın. Basit Makineler konu anlatımı ve soru çözümü içerikleri için basit makineler ana sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Bir ya da birden fazla makara bir yükün konumunu değiştirmek için kullanılabilir. Basit makine olan makara ve palangalar yükü hareket ettirirken kuvvetten kazanç olabilecektir. Kuvvetten kazanç olmadığı durumlarda da kuvvetin yönünün değişmesi yükü kuvveti uygulayana avantaj sağlayacaktır. Makaralar ve Palangalar Soru Çözüm Videosu ayrıntılarında tüm detaylara girilecektir.
Makaralar ve Palanga Nedir, Ne İşe Yarar?
Yükle birlikte inip çıkmayan, merkezinden geçen eksen etrafında dönen makaralara Sabit Makara denir.
Yükle birlikte yükselip alçalan makaralara Hareketli Makara denir.
Hareketli Makarada G yükünü h kadar yükseltmek için F kuvvetinin 2h kadar ip çekilmesi gerekmektedir.
Sürtünmelerin ve makara ağırlığının önemsenmediği sistemde G ağırlıklı yükü sabit hızla yükselten F kuvvetinin yaptığı iş, cisme potansiyel enerji olarak aktarılır.
Makaralar ve Palanga Konu Anlatımı
Sabit ve hareketli makaralardan oluşan sisteme palanga denir.
Palangada G yükünün h kadar yükselebilmesi için yükü taşıyan dört ipin de h kadar kısalması gerekir.
Bu nedenle F kuvveti, 4h kadar ip çekmelidir.
Makara ağırlıklarının ve sürtünmelerin önemsenmediği sistemde G ağırlıklı cismi sabit hızla h kadar yükselten F kuvvetinin yaptığı iş, cisme potansiyel enerji olarak aktarılır
Şekildeki palangada G yükünün h kadar yükselebilmesi için yükü taşıyan dört ipin de h kadar kısalması gerekir.
Bu nedenle F kuvveti, 4h kadar ip çekmelidir.
Makara ağırlıklarının ve sürtünmelerin önemsenmediği sistemde G ağırlıklı cismi sabit hızla h kadar yükselten F kuvvetinin yaptığı iş, cisme potansiyel enerji olarak aktarılır.
İlk yorum yapan olun