Kaldırma Kuvveti Soru Çözüm Videosu: Cisim sıvı ya da gaz gibi bir akışkan içerisindeyken; cismin sıvı içerisindeki kısmına akışkan tarafından yer çekimine ters yönde bir kuvvet etki eder. Cismin tüm yüzeylerine etki eden sıvı ya da gaz basınç kuvvetlerinin bileşkesi
nedeniyle oluşan bu kuvvete kaldırma kuvveti denir. Kaldırma kuvvetinin büyüklüğü ilk defa Archimedes tarafından hesaplanmış
ve “Bir cisme etki eden kaldırma kuvvetinin büyüklüğü, cismin yerinin değiştirdiği akışkanın ağırlığına eşittir.” şeklinde de ifade edilmiştir. Arşimet ilkesi olarak adlandırılan ya da Arşimet prensibi de denilen bu kanun haline gelmiş yasanın biraz daha ayrıntılarına girelim.
Kaldırma Kuvvetini Kim Buldu?
Arşimet prensibi, eski Yunan matematikçi ve mucit Arşimet tarafından keşfedilmiştir. Bir cismin hareketsiz haldeyken bir sıvıya (gaz veya sıvı) tamamen veya hacminin kısmen batmış büyüklüğüne yukarıya doğru etkiyen kuvvete denmektedir. Aynı zamanda daha önce de belirttiğimiz üzere yer değiştiren sıvının ağırlığına eşittir. Yer değiştiren sıvının hacmi, bir sıvıya tamamen daldırılmış bir nesnenin hacmine veya bir sıvıya kısmen daldırılmış bir nesne için yüzeyin altındaki hacmin bu kısmına eşittir. Sıvının yer değiştirmiş kısmının ağırlığı, kaldırma kuvvetinin büyüklüğüne eşittir. Bir sıvı veya gaz içinde yüzen bir cisim üzerindeki kaldırma kuvveti de büyüklük olarak yüzen cismin ağırlığına eşittir ve ters yöndedir; nesne ne yükselir ne de batar.
Örnek olarak denize bırakılan bir gemi, yerinden ettiği suyun ağırlığı kendi ağırlığına eşit olana kadar okyanusa batar. Gemi yüklendikçe daha derine batar, daha fazla suyun yerini alır ve böylece kaldırma kuvvetinin büyüklüğü sürekli olarak geminin ve kargosunun ağırlığı ile eşit olur.
Lise fizik dersi alt konusu olan Kaldırma kuvveti soru çözüm videosunu izleyin ve yorumlarınızı bizimle paylaşın. Kaldırma Kuvveti konu anlatımı ve soru çözümü içerikleri için kaldırma kuvveti ana sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Kaldırma Kuvveti 04 Örnek Soru Çözüm pdf dosyasını indirip çıktı alabilirsiniz.
İlk yorum yapan olun