Lambaların Işık Verip Vermemesi
Bir lambanın ışık verebilmesi için potansiyel farkı yeterli bir pilin yanısıra lambanın kısa devre olmaması gerekir. Ayrıca pilin + kutbundan çıkan akımın lamba üzerinden geçtikten sonra pilin diğer kutbuna ulaşması gerekir. Akımın devreyi tamamlamasını engelleyen açık anahtar varsa lamba ışık vermez.
Lambaların Parlaklığı (Işık Şiddeti)
Lambaların ışık şiddeti parlaklığı ile açıklanır. Bir lambanın parlaklığını gücü belirler. Gücü belirleyen iki faktör vardır: Akım ve gerilim. Gücü fazla olan lamba gücü az olana göre daha parlak yanar. Buradaki güç ışığa dönüşen güçtür. Lambanın parlaklığı, üzerinden geçen akıma bağlıdır. Akım arttıkça lambanın parlaklığı artar, akım azaldıkça lambanın parlaklığı azalır, akım değişmedikçe lambanın parlaklığı değişmez. Lambanın parlaklığı, uçları arasındaki potansiyel farka (gerilim) bağlıdır. Potansiyel farkı arttıkça lambanın parlaklığı artar, potansiyel farkı azaldıkça lambanın parlaklığı azalır, potansiyel farkı değişmedikçe lambanın parlaklığı değişmez. Sabit gerilimde seri bağlı lamba sayısı arttıkça lambaların parlaklıkları azalır. Evdeki potansiyel farkı sabittir. Odalardaki ya da avizedeki lambalar birbirlerine paralel bağlı olduğundan lamba sayısı arttıkça lambaların parlaklıkları değişmez.
Lise fizik dersi alt konusu olan Elektrik akımı lamba parlaklığı konu anlatım videosunu izleyin ve yorumlarınızı bizimle paylaşın. Elektrik Akımı konu anlatımı ve soru çözümü içerikleri için elektrik akımı ana sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Lamba Parlaklığı Nasıl Hesaplanır?
Lamba üzerinden geçen akım lamba parlaklığını belirler. Özdeş iki lamba üzerinden geçen akımlar bire iki oranındaysa lamba parlaklığı da bire dört oranında olacaktır. Çünkü parlaklıkta dikkate alınacak kriter direnç üzerinden geçen akımın karesidir. Birden fazla üretedin bulunduğu devrelerde akımın yönü dikkate alınacaktır. Büyük olan üreteçten küçük olanın çıkarılmasıyla akımın şiddeti hesaplanacaktır.
İlk yorum yapan olun