Hedefler ve Planlar

Hedefler ve Planlar

Uzun bir tatilin ardından okulların açılmasıyla yine beraberiz. Güzel bir tatil geçirdiğinizi, dinlenmiş ve motive olmuş bir şekilde geri geldiğinizi umuyorum.

Aklınızda neler var bakalım? Bu yılla ilgili hedefleriniz ve planlarınız nelerdir?

Tamam tamam biliyorum daha okullar yeni açıldı ‘,sabah uykudan kalmak yeteri kadar zor geliyor zaten bir de hedefler ve planlar mı’ dediğinizi duyuyorum. Tatilin bitmesi ve tekrar derslere alışmak için zaman gerekliydi, henüz planlamaya sıra gelmemiş olabilir. Bunu birlikte yapmaya ne dersiniz?

O halde öncelikle hedefler ve planlardan başlayalım.

Planlamayı yaparken sadece, günlük hangi dersten ne kadar soru çözeceğinizi düşünmenizden bahsetmiyorum. Hedeflere ve planlara bu şekilde yaklaşırsanız bir süre sonra yorulur, sıkılır ve vazgeçme eğilimine girersiniz.

Bir amaca yönelik hedefler belirlemek ve planlar yapmak çalışmanızı anlamlı hale getirir ve hayalinize ulaşmanızda size başarının kapılarını açar .Başarıya giden yolda birçok kapı vardır ve bu kapıların hepsinin bir anda açılmasını beklemeyin. Her birinin zamanı, sırası var ve siz hedeflerinizi ve planlarınızı doğru yaptığınızda bu kapılar tek tek açılacaktır.

Öncelikle bir amacınız var mı? Nasıl bir hayat istiyorsunuz? Bu soruların cevabını mutlaka verin ve bunları yazın.

Yazmak çok önemli, yazılı olan hedeflerin ve planların başarıya ulaşması yazılı olmayan hedefler ve planlara göre çok çok daha olasıdır.

Günlük olarak yaptığınız hedefler ve planlar sizi en sonunda amacınıza ulaştıracaktır.Kendinize kısa vadeli hedefler belirleyin bu hedefler uzun vadede sizi amacınıza götürecek hedefler ve planlar olsun. Hedefleriniz, zayıf yönlerinizi güçlendirmeye güçlü yönlerinizi mükemmelleştirmeye yönelik olsun. Bu hedefler sizi amacınıza götürecek o yüzden hayatınızın her alanıyla ilgili hedefler belirleyin. Amacınız pilot olmaksa kulaklarınızın çok iyi duyması ve gözlerinizin çok iyi görmesi de gerekir. Bu yüzden bu özelliklerini kaybetmelerine sebep olacak davranışlar içersin deyseniz bunları da geliştirmek için hedefler belirlemeli ve planlar yapmalısınız. Bir gecede mucizeler olacağını beklemeyin lütfen adım adım ilerleyeceğiz. Her gün bir önceki günden daha iyi olmak ilk koşulunuz olmalı. İlk hedefiniz bir şeyi üç yapmaksa ertesi gün beş yapmak olmalı. Her gün aynı düzeyde kalırsanız ilerleme sağlayamaz monotonlaşırsınız ve tabi ki bir süre sonra pes edersiniz.

Hedefler ve planlar değişken olabilir. Amacınıza ulaşmak için yol değiştirilebilir, yaptığınız plan doğrultusunda hedeflerden birini başaramazsanız değiştirip başka bir bakış açısıyla yeni bir hedefle sıradaki kapının açılmasını sağlayabilirsiniz.

Şimdi bu bilgileri biraz daha belirginleştirelim.

‘Ben nasıl bir hayat istiyorum?’ sorusuna cevap vermek için düşündüğünüzü ve bunu yazdığınızı varsayıyorum. yani hayat amacınızı belirlediniz .Şimdi bu amaca giden yolu çizeceğiz. Şu soruyla başlayalım ’amacıma ulaşmak için sondan bir önceki adımım ne olurdu’ ve bunu cevapladığınızda geriye doğru gelerek bütün adımları belirleyin. Bunları mutlaka yazın.ve son soruyla bu güne gelmiş olacaksınız. Amacım için bugün ne yapmalıyım. Artık günlük planlamaya başlayabilirsiniz.Gününüzü planlamak için kendinizi biraz gözleyin. Bir ajanda ttutmaya başlayın bir hafta boyunca neler yaptığınızı her akşam sırasıyla ve süresiyle yazın.

Okula gitme, yolda geçen zaman ,uyku yemek yeme,kişisel bakım zamanları,aile, arkadaşlar,tv,telefon, bilgisayar,spor, kitap………vb.her ne yapıyorsanız tek tek yazın.Bir haftanın sonunda artık hedefler belirlemeniz ve planlar yapmanız için elinizde şablonunuz olacak. Bu tabloya baktığınızda her bir madde için aynı soruyu sorun ’…….. ile geçirdiğim zaman benim hedeflerime ve planlarıma uygun mu? , beni amacıma ulaştırır mı?’ aldığınız cevaba göre o maddeye uygun olan zamanı verin ya da listenizden çıkartın. Bunun yanında listenizde olmayan ve amacınıza giden yolda planda olması gereken madde ya da maddeler varsa ekleyin. Son olarak bunu haftanın her günü için yapın. Elbette bizler robot değiliz gün içersinde bazı değişiklikler yaşanabilir, planınızı yaparken esnek davnanın.Gün içersinde herhangi bir değişiklik olması durumunda yedekte bir B planınız da olsun.Arkadaşınızla yaptığınız bir planın iptal edlmesi durumunda onunla geçireceğiniz bir saati yok sayamazsınız sanırım. Böyle durumlarda yerine geçireceğiniz alternatif bir planınız olursa hedefler ve planlar yolunda açılacak kapıya bir adım daha yaklaşırsınız. Böyle bir plan hazırlamak hayatınızın her aşamasında işinize yarayacaktır

Hedeflerinizden her birini başardıkça, açtığınız her kapıyla  kendinizi ödüllendirin.

Kendinize rahatlama zamanları eklemeyi unutmayın.

Hedefler belirlemek ve planlar yapmak yani planlı yaşamak size neler kazandırır?

-öncelikle her şey için zamanınız olduğunu fark edersiniz.

-boşluğa düşmez, ne yapacağınızı bilirsiniz.

-odaklanmanız gerektiğinde (özellikle ders çalışırken) aklına üşüşen ’ şunu yapmalıyı, ayyy bunu yapmayı unuttum’ gibi sizi engelleyici düşünceler olmaz.

-daha verimli olursunuz

-motivasyonunuz artar.

Planlı yaşamaya bir kere alıştığınızda hayat size daha kolay gelecektir. Amacınız her ne olursa olsun kendinize kısa vadeli hedefler belirleyerek ve doğru bir planlamayla bunu başarabilirsiniz. Daha mutlu daha huzurlu bir hayat için hayalinizin peşinden giderken sabırlı , azimli olun. Başaramamanız için tek bir yol var o da vazgeçmenizdir.

Şimdi hedefler ve planlarınızı hazırlayın, bu yılı sizin yılınız yapın . Kapılar önünüzde bir bir açılırken amacınıza doğru keyifle yürüyün. Hadi sonra yine konuşuruz. Hoşçakalın!

Nilüfer KARDEŞ
Öğrenci ve Aile Koçu

NLP Master

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*