Günlük hayatta radyolar, şarj aletleri ve kaynak makineleri gibi birçok araçta istenilen gerilim değerini ayarlamak için transformatörlerden faydalanılır. Transformatörlerden aynı zamanda elektrik nakil hatlarında, gerilimi yükseltip akımı azaltarak enerjinin en az kayıpla nakledilmesi olayında da faydalanılır. Bir transformatör, demir bir çekirdek ile bunun iki tarafına sarılmış iki bobinden oluşur. Transformatörler, Faraday’ın İndüksiyon Yasası’na göre çalışırlar. Giriş devresine (primer) alternatif akım uygulandığında giriş devresinin (primer) bobininden değişken bir manyetik alan yayılır. Bu manyetik alan demir çekirdek tarafından çıkış devresinin (sekonder) bobinine aktarılır. Böylece çıkış devresinde oluşan manyetik akı değişimi nedeniyle, çıkışta değişken ve giriş devresi ile aynı frekansta bir indüksiyon emk’si oluşturur. Transformatörler Soru Videosu içeriğinde transformatörlerin nasıl çalıştığına da değineceğiz.
Transformatör Nasıl Çalışır?
Transformatörler doğru akımda çalışmaz. Çünkü, giriş devresine doğru akım verilirse, giriş devresinin bobininde değişken olmayan bir manyetik alan oluşur. Böyle bir manyetik alan çıkış devresinde manyetik akı değişimi oluşturmayacağından çıkışta indüksiyon emk’si elde edilemez.
İdeal bir transformatörün verimi %100 dür. Böyle bir transformatörde giriş gücü çıkış gücüne eşittir. Buna göre, şekildeki gibi giriş akımı i1, giriş gerilimi V1, giriş sarım sayısı N1, çıkış akımı i2, çıkış gerilimi V2, çıkış sarım sayısı N2 olarak alınırsa, hem giriş hem de çıkış devresindeki akı değişimleri eşit olduğundan giriş ve çıkış gerilimlerin oranı ile sarım sayılarının oranı birbirine eşit olacaktır.
Transformatör Ne İşe Yarar?
Lise fizik dersi alt konusu olan Transformatörler soru çözüm videosunu izleyin ve yorumlarınızı bizimle paylaşın. Transformatörler konu anlatımı ve soru çözümü içerikleri için transformatörler ana sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
İlk yorum yapan olun