Kuvvet Hareket İlişkisi
Giriş
Bir cisme kuvvet uygulandığında pozisyonun da ya da cismin şeklide bir değişiklik olabileceğini biliyoruz.
Galileo ve Newton hareketi ve cisim üzerinde uygulanan kuvveti anlamak için farklı yerlerde çeşitli çalışmalar içinde olmuşlardır.
Birinci Hareket Yasası
Galileo’ya göre bir cisim üzerine hiçbir kuvvet uygulanmadığında sabit bir hızla hareket edecek ya da duruyorsa durmaya devam edecektir.
Newton’un birinci Hareket Yasası’na “cismin üzerine bir kuvvet uygulanmadıkça onun hareketini değiştirmeye bir kuvvet sebep olmadıkça cisim düzgün doğrusal hareketini koruyacaktır”.
Cismin hareketsiz kalmasına ya da hareket halinde ise hareket değişikliği oluşmamasına karşın gösterdiği dirence atalet ya da eylemsizlik denmektedir
Newton’un birinci hareket yasası eylemsizlik yasası olarak ta bilinir.
Kantitatif olarak, bir cismin eylemsizliği ya da ataleti, büyük cisimler için daha büyük atalet ve daha küçük cisimler küçük atalet olduğundan, hesaplarımızda cismin kütlesinin ölçümü söz konusu olacaktır.
İkinci Hareket Yasası
İkinci hareket yasası, “cismin momentumunda ki değişim oranını aynı zamanda uygulanan kuvvetle orantılı olduğunu” belirtmektedir.
Bir cismin momentumunu p olarak kütlesini m olarak ve de hızını v olarak belirtmekteyiz.
Momentum (m) = Kütle (m) × Hız (v).
Momentum hem yöne hem de büyüklüğe sahiptir. Yani vektörel bir büyüklüktür.
SI momentum birimi saniyede (kilogram-metre) dir.
İkinci hareket yasası, bir cismin kütlesinin ve ivmesinin çarpımının eşiti hareketli bir cisim üzerine uygulana net kuvveti bulmak için bir yöntemdir.
Üçüncü Hareket Yasası
Bu yasa “Her hareket için eşit ve zıt yönde bir tepki olduğu sonucudur”.
Etki ve tepki için her zaman iki farklı nesne üzerinde etkili olduğunu hatırlamalıyız.
Etki ve tepki kuvvetlerinin her zaman eşit büyüklükte sahip olduğunu bilmeliyiz.
Cisimler üzerinde etki eden kuvvetlerin eşit büyüklükte ivmeler üretmediğini bilmeliyiz. Çünkü her kuvvet farklı bir kütleye sahip olabilecek farklı bir cisme etki edebilecektir.