Tekstil endüstrisi inşaat, madencilik, çömlekçilik gibi insanların bireysel ve toplu üretim yaptıkları en eski endüstri kollarından biridir. Gerek insanın temel gereksinimlerinden biri olan giyinmeyi, ip, halat, yer döşemeleri ve daha bir çok endüstriyel malzemeyi sağlaması, gerekse emek yoğun bir iş kolunu yaratması sonucu ülkemiz ve dünya ekonomisi açısından önemli bir endüstri alanıdır. Televizyonda endüstri ile ilgili haber ve programlarda çoğu kez tekstil fabrikalarının görsel malzeme olarak kullanılması sebepsiz değildir. Ekonomik bunalımların önce tekstil sektörünü etkilemesi, bunalımdan çıkış süreçlerinde önce tekstil sektörünün canlanması tekstil sektörünün önemini gösterir.
Ülkemiz önemli bir tekstil üretim ve ihracat ülkesidir. Bunda Avrupa’nın en büyük tekstil üretim kapasitelerinden birine sahip olmamız yanında önemli Dünya’nın önemli bir pamuk üreticisi olmamızın payı vardır.
Tekstil Endüstri Tarihi
Tarihsel süreçte 1760’lı yıllarda endüstri devriminin İngiltere’de tekstil makinalarının gelişip yaygınlaşmasıyla başlaması ve bunun ekonomik ve sosyal yaşamı etkileyerek endüstri toplumunun oluşumuna yol açması önemli siyasal gelişmelere de yol açmıştır.
Üretim, istihdam ve ihracat bakımından Türkiye ekonomisinde % 20’ye yakın bir payı olan tekstil sektörü Cumhuriyet’in 1950 öncesi ve sonrası kalkınma hamlelerinde kurulan Sümerbank ve özel sektör fabrikalarıyla öncü rolü oynamıştır.
Her şey doğal ve yapma lif üretimi ve işlenmesiyle başlar. İnceliği mikron ölçüsü ile belirtilen bu ince-uzun lif malzemesi eğirilip büküm verilerek iplik oluşumuyla kumaş ve çeşitli tekstil ürünlerinin yapımında kullanılır hale gelir. İplik oluşturmadan doğrudan liflerden oluşturulan çeşitli teknik kumaşlar da söz konusudur. Giysilik ve döşemelik kumaşlar yaşamın her alanında kullandığımız tekstil ürünleridir. Tıpta kullanılan tekstillerle otomotiv, tarım, inşaat endüstrilerinde kullanılan teknik tekstiller, koruyucu giysiler önemi artan tekstil ürünleridir.
Tekstil endüstrisinin bilim ve teknolojinin gelişmesinde de önemli katkıları olmuştur. Jakarlı dokuma tezgahlarında kullanılan delikli kartonlar bilgisayarlarda bilginin makinaya aktarımı ve taşınmasında esin kaynağı olmuştur. Ayrıca elektronik ve otomasyon teknolojilerinin endüstriyel uygulamalarında tekstil üretimi ilk uygulama alanları içinde olmuş, Polimer Kimyası yapma liflerin üretiminde geniş bir uygulama alanı bulmuştur.
Prof. Dr. Güngör Başer
İlk yorum yapan olun