Asteroitlerin Önemi ve BENNU: Asteroitler Dünya’ya yaşam oluşturan bileşikleri ulaştırmada rol oynamış Güneş Sistemimizin üyelerindendir.
Aynı zamanda astreoitlerin karbon atomlarını içermesi de insanlık için de çok önemli bir bulgudur.
Bir asteroidin içinde bulunan karbon bize organik moleküller hakkında bilgi verecektir. Su moleküllerinin de bir asterodin içinde bulunması ayrıca önemli bir bulgudur. İleride yapılması düşünülen uzay yolculuklarında yakıt olarak hidrojen ve oksijenden yararlanılabilecektir. Bu amaçla bir asteroidin incelenmesi bilimsel anlamda çok önemli sonuçlar doğurabilecektir. Asteroit üzerinden numune alabilmek ana hedeftir.
NASA’nın asteroitlerin üzerinde yaptığı çalışmalarda OSIRIS-REx’i de kullanmıştır ve inceleme faaliyetlerine devam etmektedir. OSIRIS-REx bir uzay sondasıdır ve bize önemli ışık tutacak asteroidlerin biri de BENNU’dur. OSIRIS-REx ana görevlerinden biri de Bennu üzerinde çalışmalar yapmaktır.
Güneş sistemimizde bilinen 780 bin asteroit vardır. Bennu Dünya’ya her 6 yılda bir yakın noktadan geçmektedir. Onu araştırılmaya değer kılan noktalardan biri de üzerine uzay sondalarının inebilir oluşudur. Çünkü asteroitler dakika birkaç tur atabilmektedirler. Yani periyotları 30-60 saniye arasında yer almakta iken Bennu’nun bilinen periyodu 4,3 saattir. Asteroit periyodlarının düşük olması incelenmeleri için dezavantajdır. Bu istenmeyen durum üzerinden alınabilecek numune malzemenin (Regolith – Regolit) uzaya savrulmasına ve sahip olduğumuz teknoloji ile de üzerlerine inilmesine engel olmaktadır.
Regolitin tanıma gelirsek; kayayı kaplayan gevşek, heterojen, yapay materyaldir. İçerisinde toz, toprak, kırık kaya ve buna benzer materyaller bulundurur. Dünya, Ay, Mars ve bazı asteroitlerde bulunur.
Yapılacak çalışmalarda yaşamın nasıl form bulduğuna dair eşsiz bilgileri belki Bennu üzerinde ki regolitten toplayabileceğiz.
OSIRIS-REx Yarkovsky Etkisinin Bennu üzerindeki etkilerini aynı zamanda araştırmaktadır. Şimdi sizlere biraz da Yarkovsky Etkisinden bahsetmek istiyorum.
Yarkovsky Etkisi
Genel olarak, etki boyuta bağlıdır ve daha küçük asteroitlerin yarı büyük eksenini etkilerken, büyük asteroitleri pratikte etkilenmeden bırakır. Kilometre büyüklüğündeki asteroitler için Yarkovsky etkisi kısa sürelerde çok küçüktür: 6489 Golevka Asteroidi üzerindeki kuvvetin 10-12 m/s2 net ivme için yaklaşık 0.25 Newton olduğu tahmin edilmektedir. Bu sabit değer Milyonlarca yıl içinde bir asteroidin yörüngesini, onu asteroit kuşağından iç Güneş Sistemine taşımak için yeterince bozulabilir görünmektedir.
Bir sonraki yazımızda Uzay Sondaları ve çalışmaları hakkında yazılarımı sizlerle paylaşmak istiyorum.
Sağlıcakla kalın.
Derleyen: Hasan Ongan | Fizik Öğretmeni
Kaynak: Nasa – Wikipedia
İlk yorum yapan olun