Giriş : 2020 Nobel Fizik Ödülü bu yıl Evrendeki en esrarengiz nesneler olan kara deliklere odaklanıyor.
Ödül kara deliklerin genel görelilik teorisinin içinde oluşabileceğini belirlediği için layık görülmüş ve aynı zamanda galaksimizin merkezinde süper kütleli kompakt bir nesnenin keşfinin de kara delik ile uyumlu olduğu bulunmuştur.
Erken tarih
İlk bilim adamları İngiliz astronom ve rahip John Michell 1783’te ve Fransız Polymath Pierre-Simon Laplace, 1796 ve 1799’dan kalma eserlerinde ışık hızından daha büyük bir kaçış hızına sahip karanlık nesnelerin olasılığını tartışmışlardır.
Kraliyet Cemiyetinin Felsefi çalışmalarına katkı olarak, 1783 yılında Michell, Güneş ile aynı yoğunluğa sahip Güneşten 500 kat daha büyük yarıçaplı ve aynı zamanda ışığının kendi içinden kaçamayacak kadar güçlü bir çekim kuvveti olduğunu hesaplamıştır.
Dünya Sistemleri Fuarı’nda (Exposition du Système du Monde) 1796 da Laplace’da Michell’den bağımsız olarak benzer bir öneride bulundu,. Tüm detayları matematiksel bir incelemede 1799’da sundu.
Bu incelemede ki yıldız Dünya ile aynı yoğunluğa sahip, Güneşin yoğunluğunun dört ve yarıçapı da 250 kez büyüktü.
Schwarzschild metriği
13 Ocak 1916’da, Alman gökbilimci Karl Schwarzschild Einstein’ın genel görelilik teorisini tamamlamasından iki aydan kısa bir süre sonra 18 Kasım 1915’te ve ölümüne dört aydan az bir süre kala, Einstein’ın alan denklemlerine ait dönmeyen bir kütle etrafında küresel simetrik, kavisli uzay-zaman çözümü yayınlamıştır. (Schwarzschild 1916).
İlk yorum yapan olun