Elektrik Akımı Nasıl Oluşur?

elektrik akimi potansiyel farki direnc
elektrik akımı potansiyel farkı direnç

Elektrik Akımının Oluşturan Faktörler Nelerdir?

Akım elektronların bir devre veya elektrik sistemindeki akışıdır. Akımı, bir su borusundan akan suyun miktarı veya hacmi olarak da düşünebilirsiniz. Elektrik akımı amperaj veya amper olarak ölçülür.

Akım iki tipe ayrılır: alternatif akım (AC) ve doğru akım (DC). Genel anlamda, AC evinizdeki ışıkları, cihazları ve prizleri çalıştıran elektrik, DC ise pillerin sağladığı güç şeklidir. Örneğin, aracınızın elektrik sistemi bir DC sistemidir. Güneş enerjisi ve hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji kaynakları, evde kullanım için AC’ye dönüştürülen DC elektrik üretir.

Lise fizik dersi alt konusu olan Elektrik akımı potansiyel fark ve direnç soru çözüm videosunu izleyin ve yorumlarınızı bizimle paylaşın. Elektrik Akımı konu anlatımı ve soru çözümü içerikleri için elektrik akımı ana sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Elektrik akımının formülleşmesi

Elektrik Akımı Nasıl Formülleşti?

Elektrik akımı serbest elektronların birim zamanda yüksek bir potansiyelden düşük bir potansiyele hareketi olarak ifade edilebilir.

Voltaj – Potansiyel Farkı Ne Demektir?

Elektromotor kuvveti olarak da bilinen voltaj, elektronların sistemdeki basıncıdır. Bir borudaki su basıncına benzer. Evinizdeki standart devrelerde yaklaşık 120 volt (gerçek voltaj yaklaşık 115–125 volt arasında değişebilir) veya 240 volt (gerçek aralık: 230-250 volt) olabilir. Çoğu aydınlatma armatürü ve prizi 120 volt devrelerle beslenirken, kurutucular, aralıklar ve diğer büyük cihazlar tipik olarak 240 volt devreler kullanır.

Direncin Parametreleri

Telin Uzunluğu

Diğer tüm değişkenler aynı olduğunda, daha ince kesitlere göre daha büyük kesit alanları olan daha geniş teller üzerinden şarj daha yüksek hızlarda akacaktır. İlk olarak, tellerin toplam uzunluğu, direnç miktarını etkileyecektir. Tel ne kadar uzun olursa, o kadar fazla direnç olacaktır. Yüklemeyle karşılaşılan direnç miktarı ile geçiş yapması gereken tel uzunluğu arasında doğrudan bir ilişki vardır. Sonuçta, yük taşıyıcılarla telin atomları arasındaki çarpışmaların bir sonucu olarak direnç oluşursa, daha uzun bir telde daha fazla çarpışma olması muhtemeldir. Daha fazla çarpışma daha fazla direnç demektir.

Kesit Alanı

İkincisi, tellerin kesit alanı direnç miktarını etkileyecektir. Daha geniş teller daha geniş bir enine kesit alanına sahiptir. Su, daha geniş bir borudan, dar bir borudan akacağından daha yüksek bir hızda akacaktır. Bu, daha geniş borularda mevcut olan daha düşük direnç miktarına bağlanabilir. Aynı şekilde, tel ne kadar genişse, elektrik yükünün akışına o kadar az direnç gösterir. Diğer tüm değişkenler aynı olduğunda, daha ince kesitlere göre daha büyük kesit alanları olan daha geniş teller üzerinden şarj daha yüksek hızlarda akacaktır.

Özdirenç

Yük akımına direnci etkilediği bilinen üçüncü bir değişken telin yapıldığı malzemedir. Tüm malzemeler iletkenlik açısından eşit yaratılmamıştır. Bazı malzemeler diğerlerinden daha iyi iletkendir ve şarj akışına daha az direnç sunar. Gümüş en iyi iletkenlerden biridir ancak maliyeti nedeniyle ev devrelerinde kullanılmaz. Bakır ve alüminyum, ev devrelerinin tellerinde kullanılmasına izin verecek uygun iletkenliğe sahip en ucuz malzemeler arasındadır. Bir malzemenin iletkenlik kabiliyeti genellikle öz direnci ile gösterilir. Bir malzemenin direnci, malzemenin elektronik yapısına ve sıcaklığına bağlıdır. Çoğu (ancak tümü olmayan) malzemelerde direnç, sıcaklık arttıkça artar. Aşağıdaki tabloda çeşitli malzemeler için 20 santigrat derece sıcaklıklarda direnç değerleri listelenmiştir

MalzemelerDirenç (ohm•meter)
Gümüş1.59 x 10-8
Bakır1.7 x 10-8
Altın2.2 x 10-8
Alüminyum2.8 x 10-8
Tungsten5.6 x 10-8
Demir10 x 10-8
Platinyum11 x 10-8
Kurşun22 x 10-8
Nichrome150 x 10-8
Karbon3.5 x 10-5
Polystyrene107 – 1011
Polyethylene108 – 109
Cam1010 – 1014
Kalın Kauçuk1013

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*