Üreteçlerin Tükenme Süreleri

Paylaş

Üreteçlerin Tükenme Süreleri seri ya da paralel bağlanması şekillerine göre değişiklik gösterebilir. Üreteçler tek başlarına da devreye bağlanabilirler. Üreteç devrede potansiyel farkı oluşturacak böylece oluşan potansiyel farkı dolayısı ile de devrede bir elektrik akımı oluşacaktır. Üreteçlerin Tükenme Süreleri Konu Anlatım Videosu ‘nun içeriğinde üreteçlerin bağlanma şekillerine ve tükenme süreleri ile devreye sağladıkları akıma kadar çeşitli soru çözümleri yer almaktadır.

Üreteç Nedir?

Bir elektrik devresine sürekli potansiyel fark sağlamak üzere bir takım enerjileri elektrik enerjisine çeviren devre elemanına üreteç denir.
Pil bir üreteçtir. İçerisinde depo edilmiş kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürür.
Örneğin akümülatör kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine, dinamo mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren doğru akım üreteçleridir.

Birim yükü devrede tamamen dolandırabilmek için üretecin ürettiği enerjiye o üretecin (emk)’si denir ve ε ile gösterilir.

Üreteçlerin Bağlanması Nasıl Olur?

Bir elektrik devresinde üreteçler birbirlerine seri ya da paralel olabilir. Üreteçleri seri olarak birbirine bağlanması akım değerini arttırabilecek, ancak üreteçlerin ömürlerini azaltacaktır. Bu sebeple üreteçlerin birbirine paralel olarak bağlanması ömürlerin uzamasını sağlayacak ve maliyet tasarrufu sağlayacaktır. Aynı zamanda iş görme kolaylığı da sağlayacaktır.

Üreteçlerin Tükenme Süresindeki Parametre

Üreteçlerin tükenme süresi çektikleri akıma ve bağlanma şekillerine bağlıdır. Üreteçlerin tükenme süresi akımla ters orantılıdır. Eş değer direncin değişmesine göre akım değişecek akımın değişmesi de üretecin tükenme süresime etki edcekir.