![Kaldırma Kuvveti Nedir_](https://i0.wp.com/hasanongan.com/wp-content/uploads/2019/05/Kaldirma-Kuvveti-Nedir_.png?resize=678%2C381&ssl=1)
Kaldırma Kuvveti: Videoları ve Konu Anlatım Metinleri
Lise fizik dersi alt konusu olan Kaldırma kuvveti konu anlatım videosunu izleyin ve yorumlarınızı bizimle paylaşın. Kaldırma Kuvveti konu anlatımı ve soru çözümü içerikleri için kaldırma kuvveti ana sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Kaldırma Kuvvetine Giriş
Sıvıların Kaldırma Kuvveti tanımı ve yeri değişen sıvının ağırlığının ne olduğu, taşırma kaplarıyla cismin batan hacmi arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Kaldırma kuvvetinin etkidiği nokta ve sıvı-cisim özkütlesi arasındaki ilişki, su-buz ilişkisi, son olarak ta birden fazla birbirine karışmayan sıvılarda cisim özkütlesinin bulunması da videolarımız arasındadır. Kabın ağırlaşma koşulları ve dinamometreye bağlı cisimlerle ilgili bilgi ve çözümlü sorularda bu bölümdedir.
Kaldırma Kuvveti Nedir?
Sıvı içindeki cisimler aşağıdan yukarıya doğru yerini değiştirdikleri sıvının ağırlığı kadar bir kuvvetle itilirler.
Aynı zamanda kaldırma kuvveti sıvı içindeki cismin alt yüzeyi ile üst yüzeyine uygulanan basınç kuvvetleri arasındaki farktır.
Arşimet ve Kaldırma Kuvveti
Rivayete göre; İtalya’nın Sicilya adasında Kral Hieron, kuyumcularına altından bir taç ısmarlamıştır. Kuyumcular tacı kısa
sürede yapıp getirirler. Ne var ki kral kuyumcuların tacı yaparken altına gümüş kattıklarından şüphe eder.
Bunun üzerine Arşimet’i çağırarak durumu anlatır. Tacın saf altından olup olmadığını anlayabilir misin diye sorar. Tacında zarar görmesini
istemez. 2200 yıl önce bu problemi çözmek oldukça zordur.Arşimet günlerce düşünür sorunun yanıtını bulamaz.
Bir gün Arşimetin hamamdan çıplak olarak çıkıp koştuğu ve “Euroka” (buldum) diye bağırdığı anlatılır. Arşimet küvete girdiğinde su küvetin kenarından taşar. O anda problemi çözmek için aklına bir şey gelir. Tacı suya batıracak ve ne kadar su taştığını ölçecek, daha sonra taç ile aynı ağırlıkta külçe altını suya bırakıp taşırdığı suyun hacmini ölçecektir. Her iki durumda da taşan su hacmi eşit ise taç saf altından, değilse gümüş karışımı olduğu anlaşılacaktır. Ölçümleri sonucu tacın saf altından olmadığını bulmuştur.
Bir nesne sıvıya batırıldığında taşırdığı sıvının ağırlığına eşit bir kuvvetle yukarı itilir. Suya atılan cisim taşırdığı sıvının ağırlığından ağırsa batar, ağırlığı taşırdığı sıvı ağırlığına eşit ise yüzer ya da askıda kalır.”
Kaldırma Kuvveti Deneyi
Kaldırma Kuvveti 01 Konu Anlatımı pdf dosyasını indirip çıktı alabilirsiniz.
![](https://i0.wp.com/www.hasanongan.com/wp-content/uploads/2019/05/PDF-icon.png?resize=260%2C257)
İlk yorum yapan olun