Etki ile Elektriklenme Videosu

Elektrik Yükleri
Elektrik Yükleri

Etki ile Elektriklenme ve Topraklama Nedir?

Nötr bir metal çubuğa (–) yüklü bir küre yaklaştırıldığında çubuğun küreye yakın olan kısmında elektronların bir kısmı, metal çubuğun diğer ucuna giderek o bölümün (–) küreye yakın tarafında (+) yükle yüklenmesini sağlarlar. Böylece nötr metal çubukta dağınık olarak bulunan (+) ve (–) yükler metal çubuğun iki tarafında toplanmış olurlar. İletkenin içinde hareket sadece (–) yüklerde görülür. Cisimlerin yüklenmesinde ya da topraklanmasın da (–) yüklerin hareketi söz konusudur. Cisimler yapılan bu işlemler neticesinde Etki ile Elektriklenme gerçekleşmiş olur. Etki ile Elektriklenme Videosu ayrıntılarında topraklama konusuna da değinilecektir.

Etki ile Elektriklenme ve Topraklama Konu Anlatımı

Toprak iyi bir iletkendir ve çok sayıda serbest elektrona sahiptir. Yüklü bir cisim iletken bir telle toprağa bağlanırsa cisim nötr olur. Bir cismin iletken bir telle toprağa bağlanmasına TOPRAKLAMA denir.

Yüklü ve iletken bir cismin, diğer iletken bir cisme dokunmadan uzaktan etki yoluyla elektrikle yüklemesine etki ile elektriklenme denir. Başlangıçta yan yana ve nötr olan Şekil-I deki I ve II no.lu iletken levhalara Şekil-II deki yüklü ve iletken küre yaklaştırıldığında, levhalar kutuplanırlar. Bu durumdayken levhalar birbirinden ayrılarak yüklü küre uzaklaştırılırsa, hem I hem de II no.lu iletken levha elektrikle yüklenmiş olur. Bu olayda I ve II no.lu levhaların yük miktarları eşit fakat yük işaretleri zıttır.

Etki ile elektriklenme
Etki ile elektriklenme

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*