Lise Fizik

Basit Makineler Videolu Çözüm

Paylaş

Basit Makineler Videolu Çözüm: Basit Makineler günlük hayatı kolaylaştırmak için kullanılan düzeneklerdir. Basit makinelerde işten kazanç yoktur. Basit makinelerde kuvvet kazancı kadar yoldan kayıp oluşur. Basit makinelerde kuvvet kazancı = yük/kuvvet dir.
Makara ağırlıkları ve sürtünmeler uygulanan kuvveti değiştirir. Yol oranlarını değiştirmez. Bu yüzden yol oranları sorulduğunda makara ağırlıkları ihmal edilerek işlem yapılır.
Basit Makinelerde Verim
Basit makinelerde, kuvvetin yaptığı iş, sistemde potansiyel enerji, kinetik enerji ve ısıya dönüşür. Sistem sabit hızla hareket ediyor ise kinetik enerji dönüşümü yoktur. Tüm enerji, sürtünmeler de ihmal edilirse potansiyel enerjiye dönüşür. Sürtüme ve makara ağırlıklarından dolayı yapılan işin tamamı, cisme enerji olarak aktarılmaz. Bu durumda sistemin verimi düşer.

Basit Makineler Örnekleri

 

Lise fizik dersi alt konusu olan Basit makineler soru çözüm videosunu izleyin ve yorumlarınızı bizimle paylaşın. Basit Makineler konu anlatımı ve soru çözümü içerikleri için basit makineler ana sayfasını ziyaret edebilirsiniz.